LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


Postupak kod smrtnog slučaja PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Ožujak 2021 13:10

Kada se dogodi smrtni slučaj u stanu ili kući potrebno ga je prijaviti u što kraćem roku i bez odgađanja. Smrt su dužne prijaviti osobe koje su živjele u zajednici s umrlom osobom, srodnici ili susjedi.


Postupak je sljedeći:

1. Nazvati službu Hitne pomoći (194) ili policiju (192)

-   službene osobe pozvati će mrtvozornika
-   mrtvozorniku je potrebno osigurati pristup preminuloj osobi,
-   pripremiti liječničku dokumentaciju ako je preminula osoba bolovala, kao i sve matične podatke o umrloj osobi, kako bi izdao potvrdu za ukop
-   nakon popunjavanja prijave o smrti, mrtvozornik izdaje dozvolu za pokop umrloga

Dozvolu za ukop umrle osobe je potrebno osigurati s obzirom da se bez iste pokojnika ne može primiti u mrtvačnicu.

2. Potrebno obavijestiti pogrebnika o potrebi dobave lijesa i prijevoza pokojnika do mrtvačnice kao i osigurati četiri osobe za prijenos lijesa od pogrebnog vozila do mrtvačnice.

3. Obavijestiti komunalnog redara Općine Nerežišća radi dogovora o korištenju mrtvačnice. Ispuniti i predati komunalnom redaru obrazac zahtjeva za obavljanje pogrebnih usluga:

Obrazac zahtjeva za obavljanje pogrebnih usluga

Mrtvačnica se može otvoriti u periodu od 1. travnja do 15. rujna (ljeto), radnim danima u vremenu od 7:00 do 21:00 sati, a neradnim danima u vremenu od 8:00 do 21:00 sati. U preostalom dijelu godine (zima) mrtvačnica se može otvoriti radnim danima u vremenu od 7:00 do 19:00 sati, a neradnim danima u vremenu od 8:00 do 18:00 sati.

Uz predočenje Dozvole za ukop, lijes s pokojnikom se smješta u mrtvačnicu. Tada se s obitelji uz prethodni dogovor sa župnikom (ako je katolički obred) određuje vrijeme pokopa.

4. Kako bi se dogovorio datum i vrijeme održavanja obreda pokopa obavezno je obratiti se mjesnom župniku putem telefona ili osobno u Župni ured.

 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.